Jan Huygen in de Ton

Yoka van Veen 15-10-2021
2189 keer bekeken 0 reacties

In boerderij Zorgvliet is "Jan Huygen in de Ton" gevestigd. Het bedrijf is ooit begonnen met een enkele houten ton en uitgegroeid tot een groothandel in brocante.

Jan Huygen in de Ton, alles te koop wat je kunt verzinnen

Ooit is het begonnen als een groothandel in tonnen (vandaar de naam), maar tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het is te koop aan de Zuidbuurt 32. De winkel van Aleide en Frans is zeven dagen per week geopend en trekt vooral brocantejagers.


Frans en Aleide in het buitenprieeltje bij de brocanterie

Aleide Dijkshoorn verliet op haar 17e het ouderlijk huis, maar keerde na omzwervingen door Nederland en Italië in 1993 terug om nooit meer weg te gaan. Aleide: “Vader was een van de eerste boeren die zijn land verkocht aan het recreatieschap. Mijn broers hadden namelijk geen zin om boer te worden en aan mij werd het niet gevraagd, terwijl ik best belangstelling had voor het buitenleven. Uiteindelijk is het dus toch goed gekomen.”

Tonnen
“Het begon toen ik bij een ambachtswinkel houten tonnen tegenkwam, die werden weggegooid en dat vond ik zonde. Toen zijn we eerst met 10 tonnetjes begonnen en langzamerhand is dat uitgegroeid tot groothandel. Daarna kwamen we ook andere handel tegen, Frans zag dan weer mooie wijnflessen en allengs kwam het tot strandhuisjes en planten; zo ontstond onze brocanterie. Aanvankelijk verkochten we onze spullen via buitenfairs; daar beginnen we dan met een strandhuisje, zetten er een aantal tuinsets omheen en maken er als het ware een soort stilleven van met de andere spulletjes. Dat spreekt tot de verbeelding.”

Winkel
“Toen we eenmaal voldoende geld hadden om het pand te kopen, zijn we hier gestart met de winkel. We verkopen van alles en nog wat, van tuinmeubels tot beeldjes, maar ook flessen, planten, potten en uiteraard tonnen. Die worden vaak als regenton gebruikt, wat ook weer duurzaam is. De groothandel bestaat ook nog steeds, we leveren bijvoorbeeld aan Zweden en Amerika. Onze klanten komen voor de gekste dingen zoals teilen of handgedraaide Belgische bloempotjes. Alles wat je hier ziet is te koop, behalve de hond. We zijn zeven dagen per week open, als het even stil is gaan we snel eten. We gaan dat overigens wel terugbrengen naar vijf dagen per week om iets meer rust te hebben.”

Creatief
“Ik durf gerust van mezelf te zeggen dat ik best creatief ben. Als ik iets zie, krijg ik meteen een idee wat je ermee kunt doen. Nu ben ik bijvoorbeeld weer met krukjes en kapstokken bezig, altijd van gebruikt hout, dat is wel zo duurzaam. Ik vind het ook zonde om een gebruikte ton te vernietigen en zo is de zaak dus eigenlijk ontstaan.”

 

Jan Huygen in de Ton vind je op Zuidbuurt 32.
Meer informatie: https://www.janhuygenindeton.nl/

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen