Blankenburgverbinding gaat op 7 december open

12-07-2024 2095 keer bekeken

Op zaterdagochtend 7 december gaat de Blankenburgverbinding (A24) open. Na zes jaar werk is de nieuwe noord-zuid verbinding ten westen van Rotterdam gereed en kan verkeer de weg gaan gebruiken.

Tot de opening van de weg wordt nog gewerkt aan (de aansluiting op) de A15, worden technische systemen getest en mensen van de verkeerscentrale en hulpdiensten getraind en opgeleid. 

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener: “Ik ben erg trots op deze belangrijke verbinding voor de regio Rotterdam, die zorgt voor minder files en een betere bereikbaarheid van zowel Voorne-Putten als het Westland. Het was helaas niet mogelijk om zonder tolheffing deze prachtige route te realiseren, maar de tolheffing zal moeiteloos gebeuren en ook de buitenlandse kentekens betalen eerlijk mee.”

Tol betalen voor alle voertuigen: snel, gemakkelijk en veilig 
Voor een rit over de A24 moet tol worden betaald. Het onlangs vastgestelde tolbedrag is € 1,51 voor personenauto’s, bestelauto’s, campers en motoren tot en met 3.500 kilogram. Dit geldt ook voor elektrische bestelauto’s tot en met 4.250 kilogram. Het tolbedrag is € 9,13 voor vrachtwagens, bussen en andere zware motorvoertuigen van meer dan 3.500 kilogram. Voor een aanhanger, caravan of oplegger hoeft geen extra tol te worden betaald. Voertuigen met een buitenlands kenteken betalen ook tol. Vanaf 2026 worden de tolbedragen op 1 januari van elk jaar geïndexeerd.

De manier van tol betalen is nieuw in Nederland. Er staan geen tolpoortjes, dus de weggebruiker rijdt gewoon door en verliest hierdoor geen tijd door wachtrijen. Camera’s boven de snelweg fotograferen en registreren het kenteken. De persoonsgegevens worden beschermd volgens de Europese privacyregels (AVG). Tol betalen kan het makkelijkst door je aan te melden bij een aanbieder voor automatisch tol betalen. Als je automatisch betaalt, hoef je er niet meer aan te denken en krijg je nooit een boete. Online betalen per rit kan ook.

Werkzaamheden 
Voordat de A24 open kan, zijn nog werkzaamheden nodig, zoals het aansluiten van de verbinding op de A15 in knooppunt Rozenburg en het aanpassen van de rijstrookindeling tussen op- en afrit 15 Havens 4100-5200 en de Thomassentunnel. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, zijn dit najaar nachtafsluitingen en een weekendafsluiting van de A15 nodig. De eerste weekendafsluiting is op de A15 van vrijdagavond 27 september 22.00 uur tot maandagochtend 30 september 05.00 uur. De planning van de overige afsluitingen is in voorbereiding. Dit geldt ook voor enkele (nacht)afsluitingen op de A20.

Openingsevenement
Voor iedereen die de nieuwe verbinding nog eens rustig wil bekijken, stellen we de A24 op een nader te bepalen datum in het najaar op feestelijke wijze open voor publiek. De datum en het programma worden binnenkort bekend gemaakt. De rensters van de Tour de France Femmes hebben op 12 augustus de primeur; de rit tijdens de eerste etappe gaat over de Blankenburgverbinding. 

 

Cookie-instellingen