Geslaagde inpassing in het landschap van de Blankenburgverbinding

18-01-2024 1215 keer bekeken

Als adviseur Ruimtelijke Kwaliteit en Vormgeving bij Rijkswaterstaat was Laurens van Tiel vanaf het begin betrokken bij de Blankenburgverbinding en heeft hij mee ontworpen om een snelweg te maken die logisch past in het bestaande landschap.

Toen de plannen voor de Blankenburgverbinding werden ontwikkeld, was een goede inpassing in het landschap een belangrijk uitgangspunt voor de aanleg. We spraken hierover met Laurens:

Laurens, hoe gaat zoiets in zijn werk?
Je bekijkt eerst hoe een landschap in elkaar zit. Er zijn diverse belangrijke kenmerken in de potentiële gebieden waar zo’n weg zou kunnen komen. Bijvoorbeeld het typisch Hollandse landschap, de waterstructuren, maar ook de fietsverbindingen zijn belangrijk. En daarmee moet je rekening houden bij het ontwerpproces.

Wat heeft dat betekend voor het ontwerp van de Blankenburgverbinding?
In de gesprekken met betrokkenen ontstond het idee om aan de noordkant van het Scheur de snelweg zo veel mogelijk aan het zicht te onttrekken. Bijvoorbeeld door het knooppunt Vlaardingen verdiept aan te leggen, zodat er geen hoge fly-overs in het landschap zouden ontstaan. En door de A24 verder zo veel mogelijk onder het maaiveld aan te leggen. Maar ook door de aankleding zou de nieuwe snelweg minder aanwezig moeten zijn in het landschap.

En is dat uiteindelijk gelukt in praktijk? 
Als je hier aan de Zuidbuurt om je heen kijkt, dan is mijn antwoord: ja. Je hebt hier niet in de gaten dat je boven op de Hollandtunnel staat. En die boerenschuur hierachter is in werkelijkheid het dienstgebouw van de tunnel met alle technische installaties om het verkeer in goede banen te leiden.

Waar ben je trots op? 
Mijn werk is pas geslaagd als wat we hebben bedacht ook echt gemaakt wordt. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk aan de wensen van de omgeving tegemoet te komen en ik ben er best trots op dat dit op deze plek is gelukt.

(Om de onderstaande video op onze website te kunnen bekijken, dient u de cookies van derden te accepteren of klik hier om de video op YouTube te bekijken.)

 

Cookie-instellingen