Pannenkoeken bakken op de bodem van het Scheur

16-11-2023 2459 keer bekeken

Alex van Schie was eigenlijk al vertrokken bij de Blankenburgverbinding naar de Fehmarnbeltverbinding, een andere grote tunnelklus in Denemarken, maar voor het onderstromen van tunneldeel Isabella met zand kwam hij speciaal een weekje terug naar Vlaardingen.

Onderstroomleiders Alex van Schie en Dennis Wicherson speelden namens bouwconsortium BAAK en alle andere betrokken collega’s een cruciale rol bij het aanbrengen van zand onder het noordelijke tunnelelement van de Maasdeltatunnel. Dit is nodig om de tunnel stevig op zijn plek te verankeren in de geul die van tevoren was gegraven, de zogenoemde zinksleuf. Opmerkelijk is dat ze daarbij gebruik maken van een methode die als "het maken van pannenkoeken" wordt beschreven.

Waar komt dat vandaan?
Alex: “Dat heeft alles te maken met de vloer van de tunnel, waarin leidingen zijn ingestort waarmee het zand onder het element wordt gespoten in de vorm van elkaar overlappende cirkels, en die worden ‘pannenkoeken’ genoemd. En het is trouwens niet zo maar zand; we maken hier gebruik van zand waarbij alle zandkorrels ongeveer dezelfde omvang hebben.

Waarom is dat nodig?
“Als je zand met grote én kleine korrels zou gebruiken, dan heeft dat de neiging zich te verdichten en ontstaat het risico op klompen zand, die niet ver genoeg weglopen. Het voordeel van een ‘uniforme gradatie’, zoals wij dat in het vak noemen, is dat het zand zich gelijkmatig verspreidt en zich goed verdeelt onder het tunnelelement. Deze korrelverdeling is al vaak toegepast en heeft goede resultaten opgeleverd.”

 

Collega's van het onderstroomteam. Op de achtergrond is de grote berg met het speciale zand goed te zien. 

 

De 'kraan' voor het onderstromen wordt letterlijk opengedraaid in de tunneldelen.

 

Hoe krijg je het zand op die plek?
“Wie de laatste tijd aan de kant van Rozenburg langs het bouwterrein is gereden, heeft wellicht enkele grote bergen wit zand zien liggen. Dat is het bijzondere zand dat speciaal in de Westerschelde is gewonnen en per schip hierheen gekomen. Zodra Isabella goed op haar plek lag, werd dit zand dat in een menginstallatie met water is vermengd, via grote leidingen door Alara heen naar haar zusje geleid. Daarmee kon het onderstromen in de avond van dinsdag 7 november op woensdag 8 november starten.”

Hoe is deze specifieke operatie verlopen?
“Best voorspoedig moet ik zeggen. Net als bij het zuidelijk tunneldeel hebben we ruim 10.000 m3 aangebracht. We waren bij Alara al best tevreden, maar hier ging het nog sneller dan gepland. Het zit ook wel eens mee hoor bij het afzinken! De sfeer was zo goed dat een collega uit enthousiasme en met hulp van ChatGPT een loflied op onderstromen heeft geschreven” zegt Alex lachend tot slot.

 

Cookie-instellingen