Tuinverkaveling nadert voltooiing: Ieder lid volkstuinvereniging krijgt weer stukje tuin naast A20

15-06-2022 372 keer bekeken

Er wordt volop aan de weg getimmerd… Of liever gezegd, ernaast. De aanpassing van de A20 heeft ook voor Volkstuinvereniging Broekpolder de nodige gevolgen. Tientallen nieuwe huisjes én kantine zijn nu bijna gereed.

De komst van de Blankenburgverbinding betekende dat een stuk van het complex direct aan de A20, moest wijken. In totaal maakten 28 percelen plaats voor uitbreiding van de weg. Ter compensatie kreeg de vereniging een gedeelte van het terrein van de naastgelegen Scouting om opnieuw in te richten. Deze ‘buren’ zijn onlangs definitief verhuisd naar een volledig nieuw scoutingterrein, een stuk verderop in de Broekpolder.

Groene plek langs de weg
Intussen is het zeven jaar nadat de onderhandelingen met verschillende partijen werden ingezet. Voorzitter Ahmet Atceken is dan ook erg blij dat het einde van de hele verplaatsing nu nadert. Atceken: “Voor veel van onze leden is hun plek hier echt alles. Mensen wonen vaak wat kleiner in een van de steden hier in de buurt. Daar hebben ze weinig groen. Terwijl ze hier van alles kunnen planten in hun tuin. Nu de groente in de supermarkt steeds duurder wordt, is dat voor hen helemaal belangrijk. Sommigen hebben jaren hun tuin moeten missen. Ze wisten wel dat ze terug konden komen, maar als het dan zo lang duurt …”

Sociale ontmoetingsplek
Los van het eigen plekje is ook het sociale aspect van de vereniging minstens zo belangrijk. Voor veel families is de tuin dé ontmoetingsplek. Zo schat voorzitter Atceken dat op een mooie zomerdag bijna 1000 mensen op het complex verblijven. Dat alles verdeeld over de in totaal 103 plekken. Het was in eerste instantie dan ook een behoorlijk lastige boodschap toen de plannen bekend werden. “Toen de mensen hoorden dat er plekken zouden verdwijnen…dachten ze echt dat ze hun plekje voorgoed kwijt waren.”

Persoonlijke benadering
Uiteindelijk bleek deze angst ongegrond. Nog altijd is Atceken zeer te spreken over de persoonlijke benadering én behandeling van de leden. “Er is echt heel veel tijd besteed aan persoonlijk contact met de mensen. Bij iedere plek is goed gekeken naar de mogelijkheden en de waarde bepaald. De mensen voelden zich hierdoor serieus genomen.” Het jarenlange proces leidde uiteindelijk tot de mogelijkheid dat alle mensen die in eerste instantie moesten wijken terug konden keren op het complex.

De laatste hand
De bedoeling is dat eind van dit jaar alle nieuwe percelen zijn voorzien van nieuwe huisjes. Dit geldt ook voor de nieuwe kantine - voormalig onderkomen van de scouting - en het voorraadgebouw. Atceken: “We zijn super blij als straks alles klaar is. Met veel mensen hebben we hier jarenlang naar toegewerkt. Nu gaan we weer genieten.”

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.