Boscompensatie biedt Maassluis eerste stap naar meer vergroening

08-11-2017 1646 keer bekeken

Vandaag plantte Rijkswaterstaat samen met de gemeente Maassluis alvast twee van de 375 bomen vanwege de boscompensatie. Deze compensatie ontstond in het kader van het archeologisch onderzoek ter voorbereiding op de komst van Blankenburgverbinding en waarvoor bomen gerooid werden.

Voor de symbolische start van de boscompensatie koos Maassluis voor het park bij het stadhuis aan de Koningshoek. Wethouder Kees Pleijsier plantte samen met directeur Marco Zeeman en projectmanager Blankenburgverbinding Hélène Moors van Rijkswaterstaat twee markante bomen: een zogeheten zevenzonenboom (Heptacodium) en een vleugelnootboom (Pterocarya).

Compensatie wettelijk verplicht
Rijkswaterstaat heeft tijdens de voorbereidingsfase van de Blankenburgverbinding voor  het  archeologisch onderzoek bomen weggehaald. Deze horen volgens de Wet Natuurbescherming te worden gecompenseerd met nieuwe aanplant. Rijkswaterstaat streeft ernaar om zoveel mogelijk van deze compensatie in de omgeving van het tracé van de Blankenburgverbinding uit te voeren.

Maassluis blij met extra bomen
De gemeente Maassluis neemt in de onlangs getekende uitvoeringsovereenkomst het equivalent van 1.88 hectare bos voor haar rekening. Dit betekent dat er in de komende jaren verspreid over de stad 375 extra bomen geplant zullen worden, naast de reeds geplande uitbreiding van het aantal bomen op nieuwbouw- en herstructureringslocaties in Maassluis. Ze zijn verheugd over de afspraken met Rijkswaterstaat. De boscompensatie past goed in de plannen van de gemeente voor verdere vergroening van de openbare ruimte. Afgesproken is dat de bomen uiterlijk in 2023 zijn geplant.

Cookie-instellingen